<<< nazaj                               Flotno jadranje v Turčiji - 18.- 25.5.2024             Domov...

Flotilja Loka Timinga se je vrnila iz Turčije

Tretje, že tradicionalno jadranje naših članov v tujih morjih se je izteklo na letošnji Dan mladosti.

Pet posadk skiperjev Marka (admiralovi), Fudgeta (seniorji), Staša (kremenčkovi), Luke (juniorji) in Miloša (novinci), skupaj 32 jadralk in jadralcev, je letos od 18. do 25.maja jadralo v Turčiji, natančneje ob Karijsko-Likijski obali med Marmarisom in Fethiyami. 

Izkazalo se je, da smo se s premikom termina na teden dni kasneje izognili ledenim možem in mokri Zofki, saj smo imeli vse dni sončno in toplo vreme z zmernimi do krepkimi vetrovi. Tako smo lahko tudi več jadrali kot preteklo leto v ciklonu nad Sicilijo, pa tudi morje je bilo toplejše (preko 21°C).

Večina udeležencev je priletela v Dalaman že v sredo 15.maja, se nastanila v hotelu Yeshill v Marmarisu in z rent-a-cari obiskala znane turistične točke Turčije: Pamukkale, Ephesus in Bodrum.

V soboto smo prevzemali jadrnice v treh marinah Marmarisa in se v nedeljo že zbrali na sidrišču v zalivu Ekinçik. Še isto popoldne nas je Tadži Duran, Markov znanec izpred 15 let, z dvema čolnoma pobral z naših plovil in odpeljal na popoldanski izlet po reki Dalyan do ostankov antičnega mesta Kaunos, pod pečine likijskih grobnic in do blatnih kopeli. Nedelja, 19.maja je bila tudi turški Dan mladosti in športa ali takoimenovani Ataturkovi dnevi (kot je Turčija eno uro pred nami, je kot kaže tudi Dan mladosti en teden pred nami). Nepričakovano, a zabavno, smo se po reki Dalyan vračali v koloni plovil, polnih svečano oblečenih mladih, ki so bobnali, trobili in se zabavali.

Naslednji dan smo odpluli na pasažo proti velikemu zalivu med Göçekom in Fethiyami, imenovanem Fethiye Körfezi. Tam smo se konec dneva zbrali v zalivu med slikovitima Wall Bay in Ruin Bay, kjer je Kleopatra svojih dni postavila hammam, a so od njega ostale le še ruševine. Tu smo v smaragdno čisti vodi sidrali z vezom na obalo, se kopali in prenočili.

Torek je bil dan za uživanje v kopanju, jadranju in zboru v ECE marini Fethiye. V starem delu mesta smo imeli skupno večerjo v restavraciji Hilmi et Balik Pazari, prav ob ribarnici. Bili smo v res tipičnem turškem okolju ribičev s pravo turško hrano. Naj vam malo vznemirimo brbončice z našim menujem:

-          hladne predjedi-meze: babagannus, jogurt s kumarami, avokado z mešanico egejskih zelišč, humus, mariniran brancin z baziliko

-          tople predjedi:ocvrti kalamari, flambirane kozice v česnovi masleni omaki

-          glavna jed: brancin na žaru s solato (ali mesne kroglice köfte)

-          sladica: sladka buča s smetano

V sredo smo po nakupovanju na tržnici odpluli v različnih smereh. Dve posadki sta odpluli do Ekinçika, ena do Aba Adaşi, ostali dve pa le do Göbüna na mooringe gostišča Mehmetija, kjer smo doživeli barbarsko skubljenje turistov z visoko ceno vina in ribe izpod peke. Kakšen kontrast popoldanskemu obisku izjemno revne vasice nad zalivom, kjer smo bili gosti imama v mošeji.

Četrtek in petek sta bila dokaj vetrovna. Tu so prevladujoči vetrovi zahodnih smeri, ki poleti prerasejo v močan imbat (po grško meltemi). Jadrnice so morale preorcati 20-40 nm, odvisno od izhodišča, da smo se popoldne zbrali na sidrišču zaliva Turunç. Krepak veter, ki je s sunki presegal 25 vozlov, tudi čez noč ni ponehal, a to ni kvarilo našega razpoloženja. Posadke so kuhale, se obiskovale in se sprehodile po bližnji obali.

V petek nismo imeli daleč do naših marin, kjer smo spoznali posebnosti turške navtike. V Marmaris Yacht Marine moraš pred vhodom poklicati svojega čarterista, da ti pošlje sprejemni odbor - skiperja in joker boat, ki nato prevzameta vplutje in privez v marini. Res udobno in varno. (Je rekel en od skiperjev: »Jaz bi se v tako krepkem bočnem vetru usral, če bi moral sam pristajati.«). Sledilo je črpanje črnih tankov, tankanje goriva, ki ga pripelje tricikel na pomol do plovila in seveda klasični tehnični check-out s pregledom potapljača. Potem pa obisk bazarja in trgovin z nakupi spominkov za domov. Ne smemo pozabiti tudi na moški obisk brivcev, ki ti tu obrijejo brado, požgejo ušesne dlačice, ostrižejo nosne kocine in obrvi, te namažejo in zmasirajo. Če si privoščiš še briljantino v laseh, si takoj lahko kako sekundo hitrejši na regati.

V soboto so sledili transferi domov: Miloševa posadka je podaljšala odhod do srede, Ečo in Jagoda se vračata z avtom preko Albanije, Miloš in Majda sta si vzela dvodnevni polet domov, ostali pa smo brez težav s taksijem marina-letališče, poletoma Dalaman-Istanbul in Istanbul-Ljubljana udobno prispeli domov že v večernih urah.

Vsi skiperji so odlično sodelovali z vodjem flotilje, odgovorno vodili svoja plovila in skrbeli za varnost posadk. Naša družba je vsako leto bolj prijetna, a tudi starejša (praznovali smo kar dva rojstna dneva).  Lahko rečemo, da smo spet bogatejši za novo izkušnjo. Turčija ima res zelo razčlenjeno obalo, polno antičnih spomenikov in hotelov, čisto morje, odlično kulinariko in zelo gostoljubne ljudi. Le vse številnejši bogati ruski in ukrajinski turisti ter visoka inflacija so dvignili cene že na nivo Dalmacije ali v primeru alkoholnih pijač celo višje.

Ampak mi smo se imeli res lepo.

Marko

Foto galerija >>>

Video1 >>>     Video2 >>>


<<< nazaj                                                                                                                                         Osveženo: 30.05.2024