<<< nazaj                                  Prednovoletni izlet JK LT - 1.12.2019                    Domov...

Tradicionalni prednovoletni izlet JK LOKATIMING 2019 v Belo krajino, 1.12.2019

Da je tudi letošnji prednovoletni izlet JK Loka Timing sledil zdaj že sedemletni tradiciji odkrivanja slovenskih vinskih področij gre največ zaslug našemu članu Marku. Tokrat smo v Beli krajini odkrivali majhen, a izredno zanimiv del Slovenije v okolico Metlike. Peljali smo se v naselja, za katera večina nas še ni niti slišala, sploh pa ne obiskala. Za zgodovino ni bilo veliko časa, dan je bil posvečen predvsem kulinariki, vinu in belokranjski pogači ter zabavi.

Belokranjci so prijazni ljudje, pripravili so nam prav posebna doživetja. Ob zajtrku v Rosalnicah smo imeli nazorno demonstracijo priprave belokranjske pogače, v KZ Metlika smo v njeni matični kleti okušali metliško črnino, v Radovici smo v osnovni šoli Bistra buča znova sedli v šolske klopi in se učili kot pred šestdesetimi leti. Ogledali smo si sodobno vinsko klet, kjer kletari petkratni Vinar leta Slovenije ter dobitnik mnogih drugih domačih in mednarodni prizanj, Jožef Prus. Dan smo zaključili na turistični kmetiji Jakljevič s pravo belokranjsko pojedino.

Pojdimo po vrsti: na prvi pravi zimski dan (temperature so bile okoli ničle) smo se že ob sedmih zjutraj odpeljali iz Škofje Loke in po poti pobrali še nekaj udeležencev, tako da nas je bilo za skoraj pol stotnije. Prva postaja so bile Rosalnice, kjer nas je v Hiši dobrega kruha pričakala nasmejana Mojca. Ob prijetnem vzdušju in izdatnem zajtrku nas je popeljala skozi zgodbo kruha, življenja in humorja. In kar pred nami je pripravila odlično belokranjsko pogačo.

Naslednja postaja je bila mogočna, pod zemljo zgrajena vinska klet Kmetijske zadruge Metlika. Seveda smo ob obvezni belokranjski pogači poskusili pet vrst njihovih vin, med njimi znamenito Metliško črnino PTP i Belokranjec PTP.

V šoli Bistra buča v Radovici je bilo veselo!. Pouk kot pred šestedesetimi leti, a  smo med smehom in pozivi k tabli izvedeli tudi marsikaj zanimivega o Beli krajini. Pa spričevala smo dobili ob koncu!

Medtem so nas že težko čakali v vinski kleti Prus v Krmačini. prijazni gostitelj nam je pokazal sodobno vinsko klet in, razložil potek pridelave vina. Tudi tu smo ob pogači poskusili pet vrst vin, ampak kakšnih! Jožef prus ni brez razloga petkratni Vinar leta v Sloveniji ter dobitnik številnih domačih in tujih nagrad in priznanj za svoja vina. Poskusili smo Sauvignon, beli Cuvee trio, Svetovno vino, Šentlovrenko in izbrani renski rizling.

Dan smo zaključili v Grabrovcu na turistični kmetiji Jakljevič. Ob prihodu sta se na ražnju vrtela že lepo zapečena odojek in jagenjček, glavni sestavini popolne večerje. Dušan je s kitaro poskrbel za dobro razpoloženje. Vrhunec večera pa je bil, ko se mu je s harmoniko pridružila domača hči Anja, državna prvakinja na diatonični harmoniki. Pa vendar - če bi bili taki jadralci, kot smo plesalci, bi bilo najbolje da jadralni klub kar ukinemo... Še nebo je jokalo, ko smo zapustili Belo krajino in ni nehalo vse do pozne večerne ure, ko smo se vrnili v Škofjo Loko.

Marko pa za prihodnja leta že izbira še neobiskane vinske dežele Slovenije!

Po Markovi predlogi spisal Miran

 
                                                                  Foto galerija:  >>>

<<< nazaj                                                                                                                                                                                                Osveženo: 11.12.2019