<<< nazaj                        Odisej - Elan Yachting regata 2006

 

Regata se je odvijala v dveh dneh v smeri od otoka Murter do Kornatov in nazaj. Predvidena sta bila dva plova, če pa bi bile razmere ugodne, pa bi pluli še palico, kar se žal ni zgodilo.
 
Na prvi plov smo zaradi premočne burje čakali na štartu kar celo uro. Burja je pihala s hitrostjo preko 30 vozlov. Skupaj z regatnimi jadrnicami, ki so tekmovale v državnem prvenstvu Hrvaške v IMS, smo čakali v zavetju Vrgade. Res je bilo kaj videti. Štarta ni imelo smisla več odlašati, ker bi lahko bilo samo še slabše. Regatni odbor se je odločil, da morajo imeti vse posadke na sebi rešilne jopiče, kar v takih razmerah lahko le pozdravimo.
 
Sodnik Dragan Panjalov se je odločil in spremenil ruto 1. plova. Ruta ni vodila proti Pakoštanom, kot je bilo predstavljeno na sestanku skiperjev, marveč okoli Vrgade proti Opatu. Žal smo objavo spremembe preslišali, ker smo na regatnem polju iskali najboljšo štartno pozicijo. Cilj je bil postavljen v senci otoka Kornat pred Ravnim Žakanom. Po analizi  track-ov na GPSu sem ugotovil, da smo prevozili kar 1,4 nm daljšo pot kot ostale jadrnice, kar pomeni isto, kot bi zamudili na štartu 16 minut. Šokantno!
 
Ko smo ugotovili našo napako, smo se zapodili za ostalimi jadrnicami s polnimi jadri. Bili smo krepko ZADNJI! Našo jezo smo zlili v polna jadra pri 35 vozlih burje. Ostale jadrnice so imele prvo ali celo drugo krajšavo. Res je letelo. GPS je nameril najvišjo hitrost 15,0 vozla. Na poti do cilja smo uspeli prehiteti vse jadrnice, le dve Elan 45 sta nam ušle za 2 minuti. Bili smo tretji v realnem času in šesti v korigiranem času.
 
Ko smo s fanti vse skupaj analizirali, smo ugotovili, da imamo nekaj možnosti za prvo mesto v skupnem seštevku obeh dni, kajti za naslednji dan je bil napovedan lahek veter ali celo bonaca. Pred nami so bile samo težke jadrnice, ki pa jim takšen veter nikakor ne ustreza. Bali smo se le Grand Soleil 40, ki nam je bila po svojih karakteristikah najmočnejši tekmec.
 
Drugi dan je bil štart zaradi bonace v Kornatih prestavljen za 40 minut. Čakali smo jugo(?).  V vetru jakosti od 0 do 5 vozlov je bil štart dramatičen. Bili smo zelo motivirani, saj smo vedeli, da moramo drugi plov opraviti brez napak. Posebno smo morali biti pozorni na štaru in pri navigaciji. Na štartu smo si uspeli izboriti najboljši položaj, kar nas je še bolj motiviralo. Na čelu flote je naša Galathea bila boj z jadrnico Precious (Elan 40) iz mariborskega kluba SIDRO. Pri Škulju je prišlo do pravega match race-a, saj smo jih morali kar dvakrat zapreti, da ne bi prišlo do spremembe v vodstvu. Vse to se je dogajalo pri vetru, ki je pihal s hitrostjo 4 vozlov.
 
Živci so bili napeti kot struna. Pa vendar, od Preciousa smo se uspeli oddaljiti za 50 m. Na obeh jadrnicah smo imeli pripravljeni vse za dvig špinakerja. Razmere na regatnem polju so bile takšne, da špinaker ne bi stal pokonci, zato smo vztrajali na genovi. Posadka je celih petnajst minut čakala na ukaz "Dvigni špinaker !". Zdelo se nam je neskončno dolgo. Pri prvi sapici, ko se je veter močno okrepil - na celih 3,7 vozla smo se odločili, da tvegamo. Dvignili smo špin, posadka za nami pa je zaspala in tega ni storila. Mi smo se odpeljali, oni pa so obstali. Vlekel nas je le navidezni veter v bok. Zdaj smo morali skrbeti le, da pridemo v cilj pred zaporo, to  je do 17 ure. Vmes je bilo vetra tudi 0 vozlov tako, da nas je že pošteno skrbelo. Rešil nas je zahodnik, ki ga je vzdignilo popoldansko sonce. Drugouvrščeno jadrnico smo uspeli premagati kar za 17 minut v realnem času, kar je zadostovalo za osvojitev skupnega 1. mesta v realnem in korigiranem času. Rad bi posebej opozoril na posadko na Elan 38, ki so močno presenetili, saj so osvojili absolutno 2. mesto in pa posadko na jadrnici Vektor 36, ki je osvojila 3. mesto v zelo močni konkurenci.
 
V posadki smo bili: Dušan Ušeničnik, Frenk Goršek, Štefan Skalar, Aleš Arhar, Simon Savski, Bine Zupan, Mitja Vehovec, Tadej Ušeničnik
 
 
<<< nazaj

Osveženo: 08.10.2011