<<< nazaj       Velika zmaga Taie2 & White Goose na regati Jabuka!    8.-10.11.2019           Domov...

Regata Jabuka 2019
 
Letos je bila že sedemnajsta. Mimogrede, naša klubska regata ima leto več. Start je pred Vodicami, potem pa jadralce, ko zapustijo otoke šibeniškega arhipelaga čaka približno 45 Nm odprtega morja do Jabuke in ravno toliko še nazaj. Regata poteka drugi vikend v novembru s startom v petek zvečer med 20. In 24. uro, odvisno od vetra, tako da jadrnice obračajo Jabuko ob zori v soboto zjutraj.
 
Letos je bil zaradi močnega juga preko 40 vozlov  v petek start prestavljen na soboto zjutraj ob 7. uri, ko je v zmernem jugu 12 do 16 vozlov proti Jabuki odjadralo 106 jadrnic, med njimi tudi tri pod zastavo našega kluba Loka Timing: Taia2 & White Goose Gorana Djordjeviča, Karpo z Dušanom Ušeničnikom in Cape Cod (Bavaria 42 match) z Maksom Vrečkom za krmilom.
 
No, močnega juga ni bilo več, valovi so pa še ostali in za otoki na odprtem se je začelo precej naporno jadranje proti Jabuki. Večji del  flote je jadral direktno po najkrajši ruti na J, drugi del pa v smeri JZ proti Kaprijam in Žirju, kjer so računali, da bodo prej dobili napovedano burjo. To se je na presenečenje tistih na direktni liniji tudi res zgodilo.
 
Burja, pihalo je do 28 vozlov,  pa je tudi dobro premešala morje, bilo je kot v pralnem stroju. Trpel je material  in posadke. Malo je bilo bark brez škode in/ali morske bolezni. Da nas je pa skoraj ves  čas bolj ali manj pral dež, so pa zgolj umazane podrobnosti.
 
Jabuko smo obračali okro 14. ure, veter je padel na 10+, včasih še manj, in začelo se je relativno počasno nabiranje milj proti kontrolni točki na otočku Mulo in naprej proti Vodicam. Še posebej mukotrpno je bilo na Karpu, saj nam je nekaj milj pred Jabuko najprej razpadel vang, posledično pa se je zaradi nabijanja valov in vetra razparalo še glavno jadro, tako da smo 50 Nm prejadrali samo  na sprednja jadra.
 
V ospredju pa se je bil ogorčen boj za zmago, v katerem je sodelovala tudi naša Taia2 & White Goose. Startali so izvrstno, na prvem mestu, vendar sta jih oba maxija (Clean Sport One in Molo Longo) zaradi večje trupne hitrosti ujela že do prve kontrolne točke, na Jabuki pa še nekaj bark, ki so se pripeljale izpod Kaprij, tako so Jabuko obrnili na 7. mestu. Maxija sta zaradi tehničnih težav odstopila, ostale pa so z dobrim jadranjem v orco polovili že do Mula in potem taktično ohranili prednost do cilja. Bilo je tudi nekaj nešportnih potez: na nekaterih jadrnicah so ponoči ugasnili pozicijske luči in/ali izklopili trackerje, da tekmeci ne bi vedeli, kje so.
 
Karpo je Jabuko obrnil okrog 20. mesta, prvi v svoji grupi, potem pa samo s flokom ni več šlo. Lahko smo samo nemočno opazovali, kako se druge barke peljale mimo nas.
 
Rezultati so znani, veliki zmagovalec over all je bila Taia2 & White Goose, v ORC pa so bili za 46 sekund drugi. Tu jim je zmago odnesel  genaker, ki se je pri enem od gybov navil okrog prve pripone, morali so ga razrezati, da so ga dobili dol in ga zamenjali z drugim. Dragocene minute so pa tekle.
 
Zanimivo je, da so bile na prvih mestih relativno kratke jadrnice: zmagovalka 41 čevljev, drugo mesto 36 in tretje mesto 40 čevljev; tudi dalje, do 10. mesta so se uvrstile barke podobnih dolžin. Sam mislim, da je v tako zahtevnem morju, ne glede na plovne lastnosti, lažje in hitreje izvajati manevre z manj posadke.
 
Moker in prezebel trpel 21 ur na Karpu,
Fudge
Pa še tuji viri:
https://regate.com.hr/index.php/novosti/offshore2/983-najbrza-jabuka-do-sada
 
Rezultati so na tej povezavi: 
http://www.regata-jabuka.com/index.php/en/
 

<<< nazaj                                                                                                                        Osveženo: 18.11.2019