<<< nazaj             74. ISTRSKA REGATA  1. in 2.6.   PULA – ROVINJ - PULA.          Domov...

Potem, ko je lani zaradi odpovedi organizatorja regata odpadla, smo ta vikend branili prehodni pokal na eni najstarejših regat pri naših sosedih, v organizaciji JK Uljanik Pula.

Iz Portoroža smo nameravali štartati o peti uri popoldne, vendar smo bili zaradi neurja prisiljeni počakati v Štregi (bistro pred marino), ki jo je letos prevzel in obnovil, bivši masteršef Darko, do pol osme, ko se je končno zlilo. Nas je pa zato čakala dolga nočna plovba  (dobrih 10 ur) do Verude. Z Deanom, Matjažem, Erikom in Čonetom, nam je ob menjavanju za krmilom, uspelo priti do 6. ure zjutraj v Bunarino, kjer smo si takoj privoščili še 2 uri spanca, ko sta se nam pridružila še Vasko in Žila.  

Štart je bil ob 11:00 uri pred Verudo, mimo Sv.Jerolima, po brionskem kanalu med svetilnikom Sv.Ivan na pučini in otokom Sv.Ivan, mimo otoka Banjol v cilj pri glavnem pomolu v Rovinju.  Z lebičem z boka, do 10 vozlov smo po dobrih treh urah prišli v cilj. V rahlem vetru proti koncu regate,  nas je prehitela Bravisima, s katero smo se dajali od štarta. Kljub temu, da nas je bilo na barki 6,5 (običajno nas je 10- Dean ima poškodovano desno roko in je večji del z opornico) smo uspeli zadržati drugo mesto pred Nevero, na kateri je bil tokrat taktik Peter Podunavac. Regati je sledilo pozno kosilo v klubu, kjer so nam pripravili sipin brodet s polento in školjkami. Odlično, pa še za pijačo so poskrbeli.          

V nedeljo se nam je pridružil še Alan, tako, da nam je bilo precej lažje, čeprav bi nam prav prišla še kakšna roka. Štart je bil ob 11.00 uri pred Rovinjem, okoli razbremenilne boje, nazaj v mesto okoli otoka Katarina in potem v obratni smeri sobotne regate, mimo Sv.Ivana skozi  fažanski kanal, mimo S.Jerolima do cilja pred Verudo.  Šatratali smo z bočnim s Code 0, vendar nam je takoj po dvigu 2x popustil stoper podigača, tako, da smo razbremenilno bojo obrnili na 6. mestu  vendar potem  v jadranju v orco  povedli že okoli Katarine in potem ko smo prišli okoli Sv.Ivana v Jugu do 13 vozlov vodstvo v kanalu samo še povečevali. Ko pa smo prišli mimo Jerolima, je veter padel na 3-4 vozle, ostali pa so valovi od Juga direktno v nos, tako, da smo se potem mučili (gujsali)  do cilja. Na srečo smo si prijadrali precej prednosti pred konkurenco. V cilj smo prišli po 4. urah plovbe, skoraj pol ure pred drugo Bravisimo in še deset minut več pred tretjo Nevero. Ostali so zaostali uro in več.

Tako smo zmagali v skupni razvrstitvi in še za eno leto prejeli prehodni pokal v hrambo.

Vsa pohvala pa organizatorju za odlično organizacijo, in druženje ob pogostitvi. Take regate pogrešamo pri nas.

Je pa žalostno, da sem bil z mojo ekipo na tej regati edini predstavnik našega kluba, potem, ko smo še pred nekaj leti bili na tej regati, klub z največ posadkami in osvojenimi pokali. Pa tudi to, da med 100 člani v klubu, ni bilo odziva na prošnjo, za člana posadke na poziciji 2 (pomoč pri pobiranju genakerja)

Goran                                                                                                 Prihod v cilj >>>


<<< nazaj                                                                                                                                         Osveženo: 05.06.2024